Tänään oli ensimmäinen koulupäiväni Kiinassa. Kyllä jännitti aamulla, melkein yhtäpaljon kuin 18 vuotta sitten.
Meitä on kiinankielen kurssilla kuusi, neljä korealaista, ranskalainen ja minä. Korealaiset olivat opiskelleet jo viisi kuukautta ennen tänne tuloa, mutta he ovat samalla kurssilla koska heidän lausuminen on kuulemma suolesta.

Ette voi uskoa miten ottaa päähän kun meillä tylsillä suomalaisillla on vain yksi S kirjain, miksei kieleemme ole voitu luoda aikojen alussa useampia erilaisia ässiä, niinkuin esimerkiksi kiinalaisilla ja venäläisillä. Uuden oppiminen olisi helpompaa kun ei kieli tarkertuisi kurkkuun ensimmäisten ässien kohdalla.

Ensimmäiset kaksi tuntia meillä oli opettajana  Cui Haiyan, ihastuttava keski-ikäinen rouva. Hän puhui sujuvaa englantia ja opetus oli mielekästä, harjoiteltiin jokainen vuorollaan erilaisia ääntämisiä, ihan alkeista lähtien. Tykkäsin!

Seuraavat kaksi tuntia meillä oli kuuntelua, Hu YuJuan, keski-iän ylittänyt rouva, joka ei puhunut kahden tunnin aikana kuin 5 sanaa englantia, joten voitte kuvitella miten kiinankielen täyteistä se oli. Sanat joita hän osasi,olivat, Ok(peukku ylös), very good, understant?, horse ja peach.
Tunnin aluksi hän kaivoi pienestä keltaisesta kirjotusta pussukasta opetuskortit. Aivan kuten ala-asteella, korteissa oli kirjaimia, ja kuvia lapsista ja eläimistä. Joikainen sai taas vuorollaan lausua ääneen. Se on erittäin hankalaa kun tuntuu että kieli on kuin paksu halko joka ei meinaa taipua mitenkään erilaisiin äänteisiin.

Huomasin pienen erilaisuuden tunnilla. Kun opettajaa ilmoittaa viiden minuutin tauosta, korealaiset opiskelijat lysähtävät pulpetin päälle aivan kuin nukkuisivat. Tauon jälkeen he nousevat ylös ja venyttelevät sekä näyttävät kuin olisivat ottaneet nokoset.. viidessä minuutissa??

Tänään selvisi että kansainväliset kurssini alkavat viikolla 3, eli tällä hetkellä koulua on vain 8-12. Aika mukavaa....:) Iltaisin kyllä on pakko harjoitella opetus cd:n avulla kiinan lausumista, jottei ihan tipu kärryiltä:)

Tänään löysin mahtavan ravintolan, en ole tämän reissun aikana saanut vielä missään parempaa ruokaa! Riisiä, jotakin sipuli-itu mehennosta, ja paksussa rasvassa paistettuja lihasuikaletta! Oli ihan älyttömän hyvää! Lihasta en tiedä mitä se oli, mutta maukasta kylläkin. Vähän sateenkaaren värejä näytti lihan pinnassa  olevan, joten toivotaan ettei mureus johtunut vanhuudesta:)

Kieli ongelmia (ko)?  ...Joikainen varmaan tietää jos jossakin on reissannut, että coka cola on sana joka tunnetaan joka puolella maailmaa, täällä se ei ole niin. Kiinan kielellä kokis on melkein sama kuin muualla, mutta kuintenkin niin suuri ääntämisero että mäkkäri on ollut ainoa paikka jossa he ovat sen ymmärtäneet normaalilla kielellä. Toivottavasti tämä antaa teille jonkinlaisen mielikuvan kuinka ahkerasti täällä englantia puhutaan/ymmärretään.