Olen lyhyen elämäni aikana kerennyt matkustelemaan monessa eri maassa, ja voin sanoa etten ole koskaan aijemmin törmännyt tälläiseen käytökseen, sitä oikein ajattelee että missä sikalassa näitä ihmisiä kasvatetaan?! Enkä tarkoita huonolla käytöksellä pelkästään näkyviä tekoja, vaan ihmisten koko olemusta.

Kiinalaiset räkivät ja sylkevät ihan jokapaikassa, se on minusta erittäin vastenmielistä kun sitä tapahtuu ravintoloissa, ostoskeskuksissa, ihan joka paikassa.  Bussimatkan jälkeenkin saa desifioida samantien kädet, koska aina näkee ihmisten räkivän sielläkin. kuvottaa ajatella mistä joutuu pitämään kiinni matkan ajan.

Tänään kävin syömässä mäkkärissä. Ihmiset ihan röyhkeästi ohittelevat jonossa. Täytyy varmaan opetella joku naseva sanonta kiinan kielellä jonka voi letkauttaa vastaavissa tilanteissa. Sain kuitenkin ihanan lihottavan ja rasvaisen aterian nenäni eteen. Sain jopa pöytäpaikan (muutaman juoksu askeleen otettuani). Nautiskelin siinä kaikessa rauhassani, kunnes huomasin jonkin vanhan akan kiertelevän pöydissä kyselemässä arpalippuja (täällä saa ravintolassa kun erikseen pyytää, aina maksun yhteydessä jonkinlaisen arpalipun ja se jotenkin viitta verojuttuihin). Itse en arpalippua pyytänyt enkä saanut, ranskalaisteni alla killitti kuitenkin kassakuitti. Ei mennyt aikaakaan kun vilkaisin vasemman olkani yli, akka tunki sormen nenäänsä ja samalla sormella tuli heilumaan tarjottimeni päälle kysellen arpalippua. Voi hemmetti kun alkoi kuvottamaan! akan sormet heiluivat 15cm päässä MUN ranskalaisista! Mitään käytöstapoja! Jos osaisin hyvin kiinaa,olisin varmaan sanonut jotakin hyvin rumaa.

Uskon että vanhemmalla väestölle sikailutavat ovat periytyneet isältä pojalle, he ovat niitä pahimpia. Harvemmin näen nuorisoa kaivamassa nenäänsä tai räkimässä kuin viimeistä päivää ostoskeskuksen liukuportaissa.

Joskus aijemmin olen kertonut kuinka mukavaa on käydä kaupoilla kun on niin auttavaisia myyjiä, nyt perun puheeni. Ostoksilla käynti alkaa käymään välillä erittäin vastenmieliseksi, koska kiinalaiset ovat niin nyrpeitä ja katsovat pitkin nenän vartta. Luulisi pienen rättipuodin myyjän olevan asiakkaalleen kohtelias, hymyileväinen ja toivottavansa asiakkaansa tervetulleeksi liikkeeseensä. Uskon asiakkaista toisinaan olevan pulaa koska jokaisessa putiikissa myydään melkein samoja tuotteita. Täällä kun astun kauppaan, tervehdin ja toivon saavani tervehdyksen takaisin. Sitä tapahtuu erittäin harvoin, myyjiä saataa olla kolmekin samassa pienessä puljussa ja kukaan ei edes viitsi katsekontaktia luoda, MIHIN ASIAKASPALVELU ON UNOHTUNUT??!

Voin kuvitella perus vaatekaupan myyjän päivittäiset ajatukset: "Hitto mitä toikin tänne päin mulkoilee, eikai se meinaa tulla sisälle, ei hitto! nyt täytyy tuijottaa sen verran nyrpeästi ettei se uskaltais tänne tulla. ..No nyt se tulee jo tänne, ei hemmetti! Jos nyt sitten uskalsi tulla liikkeeseeni, varokkin koskemasta mihinkään, se teettää minulle ylimääräistä hommaa, ja jos sen virheen teet että jotakin erehdyt koskemaan, tuijotan niin vihaisesti ja tylysti ettet ainakaan enään koskaan uudestaan tule häiritsemään riisinsyöntiäni ja koskettelemaan rättejäni Hitto noita asiakkaita!"

Voitte vain kuvitella millaista on tuolla kaupoilla. Tietysti löytyy myös helmiä. Ja olen myös saanut erittäin hyvää palvelua useassa paikassa, mutta harmi vain että huonot asiakaspalvelu kokemukset nousevat useammin esille. Voinhan myös olla että kiinalaiset ovat niin materialisteja että he rakastavat niin pajon myytäviä tuotteitaan ettei tahtoisi kenenkään niitä vievän pois.
Kansainvälisesti tunnetuissakaan liikkeissä ei saa rauhassa kävellä ja kattella, samantien tulee joku tyttö siihen perään kävelemään, että hitto jos toi koskee johonkin niin joudun oikaisemaan takin hihaa tai housun punttia, ja vaikkei ne olisikaan menneet rekissä huonosti, aineskin pitää se tehdä sen takia että asiakkaalle tulee syyllinen olo siitä että koski johonkin. RAIVOSTUTTAVAA! Usein ei kerkeä edes uudelle rekille kun tyttö näyttävästi oikaisee katsomaani vaatetta.

Ja nyt päivän ruusut; Täällä on tavattoman mukavia ihmisiä, joiden kanssaan on helppo tulla juttuun. Ehkä kiinalaiset ovat aika lähellä meitä suomalaisia tossa juroudessa. Vieraille ei puhuta mutta sitten kun tutustutaan ollaan erittäin mukavia ja voidaan yleensä puhua mistä vain. Kun kiinalaisen kanssa ystävystyy, he ovat erittäin huomaavaisia ja ystävällisiä ihmisiä.