Suomi on kuin kärpäsenpaska isolla maailman kartalla, tai sanoisinko että kuin kärpänen paskassa.

Täällä kiinassa sitä ei kuitenkaan uskoisi. Olen useasti hämmästellyt tätä asiaa eri maiden kansalaisten kanssa, miten hyvin suomi on täällä edustettuna. Nokia on täällä kova sana, vaikka suomessa se alkaa olemaan pystyyn kuivunut kyhäelmä, niin täällä näkee joka paikassa nokian isoja mainoksia. Ja uskon jos tulee joskus se päivä ettei nokiaa enään ole, mainokset täällä pysyvät. Joten me suomalaiset voimme aina palata tänne kiinaan muistelemaan mikä meillä joskus oli hyvin ja mitä me osasimme. Ei pahalla.

Toinen jokapäiväisesti käsilläni oleva suomalais desing tuote on Koneen hissi. En ollut ajatellut ensin koko asiaa, mutta pidettyäni pariviikkoa sitten esitelmän suomesta, olin liittänyt mukaan tunnettuja brändejä, ja opettaja heti tiesi todeta että jokaisessa meidän opetusrakennuksessa on suomalaiset hissit! Nyt jo tähän väliin vedän pienet valitukset; Rakennus jossa meidän tunnit ovat, on varmaankin 10 kerroksinen. Meidän tunnit on kerroksessa 6. Ja voiko olla totta että kaksi hissiä on sökönä, eivät pysähdy ja joudumme AINA menemään yhden kerroksen ylemmäs ja kulkemaan rappuja pitkin kerroksen alaspäin. Kyllä olen saanut kuulla pottuilua suomalaisesta taidonnäytteestä.

Ensimmäisillä kansainvälisillä tunneilla opettaja paasasi tekijänoikeuksista ja kuinka ne ovat tärkeitä täällä kiinassa. Teki mieli silloin letkauttaa ilmoille ajatukseni asiasta. Kun menet yritysvierailulle kiinaan, annat jonkin lahjan. Ensikerran kun palaat, voit ostaa saman tuotteen ensimmäisestä kojusta kotiinviemiseksi. Olin kuitenkin hiljaa. Ajattelin myös että kuka on kysynyt Angry Birdsin keksijältä että saammeko me käyttää ihanasti muotoiltua lintukuvaanne jokaikisessä tuotteessa mitä vain voi keksiä. Angry Birds on täällä niin iso juttu, että sitä näkee ihan joka paikassa. Itse en siitä välitä, mutta sen on asia josta voi keskustella kiinalaisten kanssa. Täällä näkee lenkkareita joissa on angry birds pehmolelupää koristeena, vaatteita, ihan kaikkea..